Polecany post

16 lutego 2018, wracam do kraju, a co potem?

fot. wojtek111 -Polska ma najwyzszy wskaznik umow terminowych w calej UE - podsumowal polski rynek pracy Dominik Owczarek z Instytutu S...

22 maja 2015, Dobre wiesci o ruchu bezwizowym do UK

Pewna Brytyjka pochodzenia irlandzkiego chciala wraz z mezem (Kolumbijczykiem) i dziecmi przyjechac do UK. Jako obywatelka tejze wspolnoty byla przekonana, ze zarowno ona, jak i jej maz i dzieci (posiadajacy hiszpanska karte pobytu/hiszpanski paszport), moga bez przeszkod wjechac na terytorium UK. Jakiez bylo jej zdziwienie, gdy zazadano od niej "pozwolenia rodzinnego"(family permit) - rodzaju wizy dla czlonkow rodzin obywateli UE przed przekroczeniem granicy UK. Oddala sprawe do sadu i w koncu na europejskim szczeblu (Trybunal Sprawiedliwosci), zawyrokowano, ze Brytyjka miala slusznosc.

Do zapisow dotyczacych wjazdu dla czlonkow rodziny obywatela UE wprowadzono szereg poprawek. Okreslono, za karta pobytu (na ktora mozna wjechac do innego panstwa bez dodatkowych dokumentow), to pozwolenie na pobyt i wykonywanie pracy w kraju innym, niz kraj, z ktorego sie przybylo. Czyli np. jesli Polka zwiaze sie z Nigeryjczykiem we Francji, na podstawie ich francuskich kart pobytu beda mogli wjechac na teren UK. Naturalnie karty stalego pobytu (rezydent staly UE) takze pozwola na ruch bezwizowy. Wylaczono z tego zapisu karty pobytu wydane w Szwajcarii oraz karty/dokumenty biometryczne.

Oczywiscie UK nie bedzie witala kazdej pary Europejczyk-Nie-Europejczyk z otwartymi ramionami. Do karty pobytu nalezy dolaczyc kilka innych dokumentow:
- wazny paszport
- akt urodzenia i/albo akt slubu.

Jesli zamierzamy dolaczyc do naszego Nie-UE partnera/partnerki, ktory juz jest w UK, czeka nas rowniez przedstawienie kilku dokumentow:
- dowod na to, ze malzonek/malzonka jest na terenie UK
- dowod na to, ze malzonek/malzonka ma prawo przebywac na terenie UK bo:
   -- jest w UK mniej niz 3 miesiace
   -- jest zatrudniona/prowadzi dzialalnosc albo zyje z oszczednosci
   -- ma prawo osiedlenia sie na terytorium UK, bo posiada karte stalego pobytu w UE

Zmiany brzmia obiecujaco dla tych, ktorzy chca przyjechac do UK w celach turystycznych. Bo czy zmienia cokolwiek w migracjach zarobkowych? Otrzymanie wizy sprawialo klopoty (czas, pieniadze na tlumaczenia dokumentow), ale nie bylo niemozliwe. Teraz po prostu skroci formalnosci. Jednak w obliczu anty-imigracyjnej polityki obecnego PM UK to krok milowy.

Brak komentarzy: